11.7.2013

Ahh kesäloma viikko 2

Hiiskosken juoksutus näkyy Siikavirran sillalla.
Jokirapu elementissään.
Kalastuksellisesti tämäkään lomaviikko ei tuonnut suuria saaliita. Hienoimmat hetken koin kun rämmin pieniä jokia ja puroja majapaikan lähialueella.

Ensimmäinen kosketus uuteen kohteeseen ja siiman päässä tiukasti taisteleva vajaan parin kilon jokihauki. Hetken sai haukea väsytellä kunnes antautui ja pääsi jatkamaan elämäänsä.

Saimaan järvilohen ja taimenten tila ja elinolot ovat kiinnostaneet minua useamman vuoden ajan. Olenkin käynyt vuosittain katsomassa miltä Ala-Koitajoki näyttää ja kartoittanut muitakin virtavesiä Ilomantsin alueelta.

Ala-Koitajoella Hiiskosken lisäjuoksutus on tehnyt ennen pienestä joesta hieman mahtavamman virran.

Olisi hienoa nähdä kuvia menneiltä ajoilta ennen patoa ja tekojärveä. Tainnut koskien kuohujen pauhu kaikunut vaaroilla pitkälle kertoen virran voiman.

Olen yrittänyt löytää puroa tai jokea missä eläisi luontaisesti taimenia tai harjuksia. Vaihtoehtoja on lukuisia, suurinosa kartoissa näkyvistä puroista on muutettu ojiksi ja niitä ympäröivät suot on ojitettu. Olenkin yrittänyt vältellä tämmöisiä paikkoja etsinyt hieman suurempia järvistä tai lammista lähteviä virtoja.

Muutaman nätin puron olen löytänytkin. Toisessa jopa varmistetutisti on taimenia. Nämä pienet purot toimivat poikasaittoina, osa purossa syntyneistä kaloista lähtee vaeltamaan ala -tai yläpuoliseen vesistöön palaten muutaman vuoden päästä jatkamaan sukuaan synnyin puroonsa.

Ajatusleikki, JOS kaikissa Saimaan vesistöalueen puroissa onnistuisi lisääntymään yksi taimen pariskunta. Paljonko poikasia vuodessa syntyisi vesistön alueelle?

Mustikka mettällä
Suurta nautintoa on ollut seurata pihaa ympäröivillä pelloilla saalistuksella käyviä petolintuja. Päivittäin sinisuohaukka pariskunta jahtaa saalista pellon pintaa liidellen, välillä maakotka käy lentämässä näytöstyyliin peltojen yllä.

Järvellä ollessa näkee pesälle palaavan tuulihaukka pariskunnan lentelevän ja kuulee kirkuvien poikasten toivottavan aamu -tai iltapalan tervetulleeksi ravintoketjun seuraavan vaiheen vastaanotolle.

Lisäksi olemme nauttineet luonnonrauhasta, kävimme keräämässä syntymäpäivä piirakkaan mustikat lähimetsästä.

Huomenna starttaa loman odotetuin kalareissu, venematka Uimaharjusta Lieksaan ja sieltä kohti Pielisen suuria selkiä. Tavoitteena viettää pari päiväå veneillen ja seilaillen eri kalalajeja tavoitellen, oppaana Lesnan Naputtajien puheenjohtaja Matti Pasanen.

Ei kommentteja:

Suositut tekstit