18.10.2009

Viimehetken kunnostustalkoot


Talkooapua nuorimmasta päästä... tulevaisuus turvattu.

Aki oli innostunut pitämään vielä yhdet talkoot tälle vuodelle jonka aikana on siirretty talkoin varmaan parisataa tonnia kiviainesta eri puroihin. Talkoot pidettiin pääosin Helsingin kaupungin mailla Espoossa ja alueen alaosissa Espoon kaupungin mailla. Kiviaines oli mukavasti levitetty pitkin puron vartta ja nopeaan tahtiin kävi selville että alavirrasta lähdetään työstämään puroa veden nousun takia.

Aki jakoi porukan kahtia, itse sain yläalueen joukot johtooni. Minun lisäksi alueella touhusi työnjohtajana isäni.

Alue yllätti, kapea ja kohteeseen nähden syvä uoma laittoi hetken miettimään kuinka kunnostus olisi järkevintä toteuttaa. Puron syviä monttuja ei kuitenkaan halunnut täyttää kiviaineksella.

Virhon "mannekiinnin", Vesa Kuitusen kanssa hetken pähkäiltyä päädyimme nostamaan pohjaa tennispallon kokoisilla kivillä tulevan virtapaikan alapuolelta ja näiden kivien päälle sijoitettiin suuremmat kivet jota vasten soraikot tuli. Soraikoista tuli noin 2-4m pitkiä ja niissä sorapatjan paksuus läheni puolta metriä. Valmiiden soraikkojen päälle ja reunoille levitettiin vielä poikasille sopivia suojakiviä.


Tällä tyylillä toteutettiin suurin osa kohteen soraikoista. Kunnostualueen yläreunassa toimin konsultin roolissa kun nuorin talkoolainen Tuomas kunnosti varmoin ottein omaa nimikko soraikkoaan.


Toivotaan että puron taimenet löytyvät uudet hääpetinsa ja Tuomaksenkin soraikko joutuu kovalle koetukselle.

Siltarummun alapuoli muuttui peratusta hieman ennallistuneesta ojasta takaisin kuohuvaksi komeaksi puroksi.Tähän on hieno lopettaa kuluneen vuoden talkootoiminta, nyt keskitytään tarkkailemaan tehtyjemme ja luonnosoraikkojen vipinää kiivaammaksi käyvien kutusessioiden aikana.

Kiitos omasta ja omien puron sekä muidenkin purojen taimenten, pieneliöiden yms öttimöttiäisten puolesta tehdystä työstä ja vuodatetuista hikipisaroista.

Kiitos!

Odottelemassa valmiina ensivuoden rupeamaa...

Kuvagalleria talkoisat

1 kommentti:

Weksu kirjoitti...

Jep, hienoa että nuoretkin innostuu asiaan kun itse wasta näin wähä wanhempana parit talkoot syksyllä 2009 ehdin käwästä. Wuodelle 2010 jää siis onnexi parannettawaa. Herkullisia kutuhetkien seuraamista kaikille paikkojen tietäjille t. W ;-)

Suositut tekstit