Ringring


Vaaleita läikkiä bongailemaan...

Kutuaikaan on jotenkin harvinaista että saa hetken olla rauhassa joko minun soitolta tai minä joidenkin muiden soitoilta.

Olemme koonneet aktiivisten kuduntarkkailijoiden ringin joka poikkeuksetta törmää jollain purolla jossain vaiheessa kiivainta kutuaikaa. Rinkimme laajaan skaalaan kuuluu citypuroja, Vantaanjoen koskia, sivupuroja, vesiä Karkkilasta, Vihdistä yms Uudeltamaalta.

Tietoa kuinka hienoja havaintoja on saatu ympäriinsä satelee iltaisella sähköpostiin kun päivällä töissä käynneet ja illan purojen pusikoissa rämpineet saapuvat koneen ääreen ja kunhan jaksavat omat rapsansa kirjoittaa.

Itse olen nyt ollut hieman laiskemmalla päällä, osittain johtuen siitä ettei pahemmin mitään ole näkynyt ja kuvatkin on jotain sekundaa. Onneksi jotkut jaksavat roikkua illasta toiseen purojen varsilla kertomassa kudun etenemisestä.

Hienoimpia havaintoja ovat tehneet Aatu ja Vesa, hemmojen ansiosta kahdesta ns. uudesta paikasta on löytynyt taimenia kutupuuhissa.

Longinojalla on ensimmäinen nousutaimen nähty jo kudulla, paikaksi noin 50cm naaras taimen valitsi tämän vuoden viimeisissä talkoissa kunnostetut soraikot. Toinen äärettömän yllättävä havainto tuli Helsingissä virtavalta purolta.

Kohteelta odotimme aikaisintaan tulevana vuonna kutuhavaintoja, nyt Vesa oli kuitenkin bongannut noin 40-50cm taimen naaraan kaivuupuuhista kollien ympäröimänä.

Tieto jota saamme kerättyä ympäri puroja on hyödyksi meidän bongareiden lisäksi myös viranomaisille ja muillekin.

Toivottavasti kutuhuippu osuu tulevaan viikonloppuun ja viikkoon, tämän jälkeen odottaa nimittäin matka kohti lumisia Ilomantsin maisemia.

Lähetä kommentti

0 Kommentit