Koitajoen koitos


Aamulla päätin suunnistaa jälleen Kangaskosken alapuolelle ongelle. Reissulla sain hyvin kontakteja kaloihin, pari haukea kävi moikkaamassa täkyä kelauvaiheessa ja lopulta ainut saalis jonka sain oli noin 300g ahven. Haukia on siis kosken alapuolella, jostain syystä ne eivät ole vielä täkyjäni kelpuuttaneet... Ahvenelle kelpasi noin 5cm särki aamupalaksi. Paluumatkalla tyhjensin katiskat jossa oli toistakymmenta ahventa lisää, katiskoja nostaessa alkoi yläpuolle ilmestyneestä tummasta pilvestä satamaan vettä kuin...



Kun mieli vetää vesille ei sitä mikään estä. Olimme sopineet vaimoni veljen kanssa lähtevämme kalalle yhdeksän aikoihin illalla, kello raksutti vasta kuutta. Töllön kattominen ei hirveästi kiihottanut ja päätinkin hypätä autoon ja suunnistaa Koitajokea hieman ylöspäin kohti Koveroisten koskea. Tämä koski on oikeasti jo kosken näköinen, tosin senkin perustana on säännöstelyä varten tehty pohjapato.

Heittelin aikani niskalla ja koskessa jigiä kunnes se rupesi kyllästyttämään ja päätinkin lähteä kosken alapuolelle kokeilemaan täyllä. Kävelin rantaa pitkin kunnes löysin kohdan jossa oli sen verran avaraa että heittäminen onnistui helposti. Roskien määrästä näki että joku muukin käy paikalla kalassa, tyhjiä oluttölkkejä, roskia yms muuta perus paskaa oli ympäriinsä.

Laitoin syöttiongen valmiiksi ja avot, kun siima upposi veteen oli särki jo kuivilla. Heitin täyn virtaan ja istuskelin kivellä, joku kävi heti ensimmäisellä laskulla kurkkaamassa ja koho sukelsi hetkeksi, ei kuitenkaan kelvannut ja päätin kelata ongen ylös.

Heitän käytetyn särjen rapujen ruaksi rannalle kun samassa pinnassa möyrähtää joku syömässä särjen. Ongin nopeasti uuden ja nostan kohon metriin, heitän ruohikon eteen ja jään odottamaan.

Hienoin hetki täkyonginnassa on se kun koho pompahtaa pari kertaa, tässä vaiheessa saalis ottaa täyn suuhun. Seuraavaksi koho sukeltaa hieman jolloin syöttiä viedään hieman parempaan kohtaan, lopuksi saalis kääntää syötin suussaan ja lähtee viemään sitä. Tässä vaiheessa koho yleensä on kokonaan veden alla, tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa jarru, ottaa haavi valmiiksi ja valmistautua vastaiskun tekemiseen. Näin tein, kunnes muistin että jätin haavin veneeseen Kangaskosken alapuolelle.



Onhan noita kaloja ennenkin niskasta kuiville nostettu. Vastaiskun jälkeen kala sai hirveät raivarit, alkoi taistelu joka loppuen lopuksi kesti kymmenkunta minuuttia. Taistelu oli yksi parhaimmista mitä olen ikinä kalojen kanssa otellut. Yritän nostaa kalaa rannalle, se saa sätkyt ja koho sukeltaa jälleen, tätä kissahiirileikkiä jatkui tuon kymmenen minuuttia kunnes 2.3kg hauki antautui niskasta rannalle nostettavaksi. Koskessa asuskelevat pienetkin hauet saavat hirveitä taisteluita aikaiseksi, tämäkin pisti nätisti hanttiin kunnes antautui ja pääsi matkalle kohti savustuspönttöä.

Kello läheni yhdeksää ja päätin suunnistaa takaisin Tokrajärvelle jonne Jaska olikin saapunut, pakkasimme kamat ja söimme palasta kunnes suunnistimme Kangaskosken alapuolelle kuhaa tavoittelemaan.

Ongimme muutaman särjen ämpäriin ennen menoa ylemmäksi virran reunaan. Fiilistelimme chillaillen ja katselen kun koho uiskenteli virrassa, välillä Jaska innostui heittämään Minnow Spoonia joka on Koitajoen perusottiviehe hauille. Nyt kävi kuitenkin niin että noin puolen kilon kuha innostui vieheestä niin että nappasi siihen kiinni ja pääsi kuvattavaksi ennen takaisin laskua.



Itse nyin tyhjää täyllä ja nautinkin hiljaisuudesta viileän Karhun maku seurana. Hieno tunne oli olla joella kun pimeys valtasi luonnon ja hiljalleen tuli täysin hiljaista. Ainoat äänet jotka kuuluivat oli hyttysten iniä korvan juuressa ja mielessä siintävä kelanjarrun rääkäisy. Tuota rääkäisyä ei kuitenkaan kuulunut parin tunnin kalastuksen aikana ja päätimmekin lähteä nukkumaan, näyttihän kellokin jo yli yhtätoista.

Matkalla kohti venevalkamaa kävi meitä morjestamassa pinnan tuntumassa uiskenteleva parin kilon kuha, tämä rauhallinen yksilö kertoi olemassa olostaan ja odottelee tulevia reissuja syvyyksissä.

Päivä 2, reissu 1, 2, 3: Saalis: Hauki 2,3kg, Kuha 0,5kg, Ahven 0,3kg, särkiä

Lähetä kommentti

0 Kommentit