Hurrissoo...


Aamulla sateli, kuten satoi koko edellisen päivän. Olen päättänyt ottaa suunnan vesille heti kun keli on hetken aikaa selvempi eikä vettä tiputa. Tämä tapahtui vasta puolenpäivän maissa.

Jos edellisellä reissulla olin saannut elämäni väsytykset niin nyt sain elämäni tärpin. Vaikka hauki ei ollut kiloa suurempi niin tärppi oli sitäkin hienompi. Täkyonkimisen lomassa heittelin viereisen lumpeikon läpi Minnow Spoonilla ja ei aikaakaan kun 5 haukea oli käynnyt näyttäytymässä. Kuudes hauki tekikin sitten jotain todella ikimuistoista, pinnalla pomppiva viehe on ennenkin aiheuttanut hienoja perässä pyörähdyksiä mutta tämä päättikin hypävä uistimeen alhaalta päin nousten noin puoli metriä kokonaisuudessaan ilmaan. Väsytys itsessään oli helppoa ja innostuin ottamaan pari kuvaa kalasta uistin suussa.

Tämän tärpin jälkeen sain täkyonkeen tärpin ja kalan ylös joka osoittautui noin 1.5kg haueksi. Kala oli onneksi sen verran huonosti kiinni että sain sen vapautettua takaisin kasvamaan. Täkyonginnassa saaliit vetävät syötit yleensä niin syvälle ettei sitä saa ilman väkivaltaa pois sieltä, tämä hauki oli poikkeustapaus.

Vihdoinkin on moottori Koijalla olevassa veneessä hapessa ja pääsee muuallekin jokivarteen kalalle. Käytiin eilen vaimoni isän Reinon kanssa hieman uistelemassa pikaisesti samalla kun Reino kävi kattomassa löytyykö Härkävaarasta mustikoita.

Menomatkalla vedettiin perässä kahta uistinta ja ei aikaakaan kun toisen päässä sätki noin 40cm kuha. Kala näytti pirun pieneltä ja laskettiin se takaisin jatkamaan kasvuaan.

Härkävaaraan rantautumisen jälkeen istuin ja nautin tyynen puolen kelistä, aurinko paisteli ja linnut lauleskeli. Hetken nautiskelun jälkeen tempaisin Minnow Spoonin lumpeikkoon ja ei aikaakaan kun 5 haukea oli käynnyt veneen sisäpuolella.

Reino palasi marjasta tyhjin käsin ja jatkettiin uistelua Kangaskosken yli "kanavan" puolelle. Kanava on aikoinaan suoristettu räjkäyttämällä kangas, vanha uoma kiertää kohdassa mutkan ja kanavan tekemisestä johtuen siihen on muodostunut saari.

Tiesipä Reino tarkasti missä kohtaa nappaa, tulimme Pajupuron suulle ja jarru rääkäisi. Laiskan oloinen kala oli tarttunut vieheeseen ja oli tulossa helposti ylös veneeseen. Kala sai kuitenkin jonkin hirveän spurtin ja vaikka jarru oli sopivalla irtosi se koukusta. Kalaa emme nähneet sen koommin, olikohan isompi kuha vai joku pienempi hauki.

Enempää tärppejä emme saanneet ja suunnistimmekin bensan loppumisen takia kohti rantaa. Paikallislehdessä oli tällä viikolla kuva 6.8kg kuhasta joka oli tullut kanavasta alavirtaan noin parin kilsan päästä, samainen uisteluporukka oli saanut myös 10.6 kg hauen.

Rannalle paluun jälkeen lähdetään takaisin Tokrikselle, olen päättänyt lähteä uudestaan vesille ja Reinolla onkin sopivasta muutama litra valmista bensaa törpössä. Pikainen ruokailu, evästä taskuun ja menoksi. Tällä kertaa olen päättänyt ottaa kaikuluotaimen mukaan ja katsoa mitä se näyttää.

Kaiku näyttääkin heti Kangaskosken alapuolella kalaa olevan tuhottomasti, uistimet eivät vaan niille kelpaa. Uistelenkin pyörimään kanavan saarta ympäri. Saaren tuntumassa on "monttu" jonka pitäisi olla noin 30m syvä, syvimmät kohdat mitkä löydän ovat vain 15m. Löytämäni montun reinoilta kaiku löytää kaloja hirveitä parvia ja vaikka uistimeni menevät sopivissa syvyyksissä eivät vapojen kärjet nyökkää tärppien merkiksi.

Jatkan matkaa ylävirtaan ja ihailen karun kaunista luontoa. Rannoilla on pystyyn kuolleita koivuja, pensaikkoja kaikkialla näkyy lumpeita ja kaislikoita taustamaisemaa maalailee varjojen muodot. Välillä fiilistelyn keskeyttää pinnassa käyvä kala, yksi hieno tapahtuma oli kun veneen vieressä kävi parin kilon säyne nappaamassa pinnasta hyönteisen näyttäen päänsä kokonaisuudessaan.

Paluumatkaa kohti rantaa auringonlasku maalasi taivaan tuhansin eri värisävyin, maalauksellinen maisema ikuistui mieleen ja en malttanut edes kaivaa kameraa esille ja nautinkin vain hetkestä. Mielikuvitus laukkaamaan, kerron nyt taulun osiot: Etualalla auringon taitelema hiljalleen aaltoileva vesi, alareunassa suomaisemaa jota horisontissa mustat vaarat reunustaa, taivas alkaa vaarojen takaa vaalean sinisenä liukuen hiljalleen kohti oranssin punaista. Taivaalla vasemmassa reunassa synkkiä pilviä, oikealla muutama haituva.

No ehkä seuraavalla kerralla otan sen valokuvan teidän lukijoiden iloksi :D

Päivä 3, reissut 1, 2, 3: Saalis: Haukia, Kuha n.0,5kg ahvenia, säyneitä ja särkiä

Lähetä kommentti

0 Kommentit