Rakennustarkastajat


Taas on Mellunkylän-puron kalatie avattu ja pato tukittu. Nyt tehtiin kerralla sellainen muuri padon eteen, ettei sitä ihan heti viitsi ruveta käsivoimin avaamaan.

Rannalta kammettiin isoja, tai no suurimpia mitä löytyi muurin pohjalle ja kaikki aukot täytettiin pienemmällä materiaalilla. Padon tukkimisen lisäksi yläalue tehtiin kerralla uusiksi ja kaivettiin pudotuskorkeus loivaksi pitkälle matkalle. Kaivamisen lisäksi uomaa kynnystettiin isoilla kivillä. Uoma jonka kaivoimme ulottui arviolta 20-40cm padon betonipinnan alapuolelle.

Kalatien lisäksi padon alapuolista aluetta kivettiin ja siirrettiin penkoiksi kerääntynyttä soraa takaisin virtaan sopiville kutupaikoille.

Aki ja Markus tekivät vielä siirtomateriaalilla metroradan alittavien putkien alapuolelle yhden soraikon, joka on nyt kyseisen alueen ainut taimenten lisääntymiseen sopiva. Toivottavasti ensi vuonna saamme kaupungilta kiviä ja soraa joilla voimme tehdä suoraksi peratusta uomasta monipuolisemman.



Kun oli aika lähteä padolta ylävirtaan ilmestyi rakennustarkastajien joukko tarkistamaan aikaan saannoksemme. Joukon johtajana toimi kuvassa näkyvä isokoskelo naaras seuranaan sinisorsa koiras ja kaksi naarasta.

Päivä huipentui yläalueella havaittuun noin 25cm taimenen hurjaan loikkaan...

Nyt on vähän naatti ja tietää ansainneensa yhden oluen...

Kiitos itseni, ja puron taimenten puolesta kaikille talkoolaisille ja hengessä mukana olleille.

Kiitos!

Lähetä kommentti

3 Kommentit

janne sanoi…
hei,näin ton isokoskelon siinä kalatien alapuolisessa suvannossa sukeltelemassa taimenta vaiko kymmenpiikkiä ruoaksi noin 2 viikkoa sitten,että uskon ettei toi mikään hyvä ainakaan kalakannoille ole. kävin tänää noin klo 17.00 aikaa kattomassa aikaansaannosta,hyvältä muuten näytti kalatie,on tosihyvin onnistunu ja tukeva ja pääsee varmaa kalat nousee ylemmäs puroa.
mikä on muuten teidän isoin kala minkä olette koekalastanu tuolt,nimittäi ku joskus näkyy semmonen 35-40 cm pitkä taimen siinä puusillan alla siinätien vieressä.viimeks näin sen suunnillee pari viikkoo sitten illalla,uskaltautui lähtee ettii ruokaa siitä sillan alta pari metriä ylöspäin,sit säikähti mua ja painu jonnekkin..
Taimenmies sanoi…
Tuo koskelo jos on parkkeeraannut perseensä puroon on se kalakannalle huono homma. Yhteen syvempään monttuun kun mahtuu aika paljon kalaa ja nopeasti tuollainen taidokas kalastaja ne vetää huiviin.

Kalatie onnistui todella hyvin ja madallettiinkin pudotusta pitkälle matkalle. Samalla innostuttiin kunnostamaan ylä -ja alapuolistakin koskea vähän helpompi kulkuisemmaksi.

Koekalastus on vasta purolle tulossa tältä vuodelta. Rktl:län tutkijat käyvät varmaan to tai pe tällä viikolla katsomassa onko taimen onnistunut lisääntymään purossa.
janne sanoi…
pistätkös jotai tietoo sitten että miten ne koekalastukset meni kun kiinnostaisi tietää sitten onko siellä jopa monia niitä 30-40 senttisiä taneja,jos vaan rktl:än kaverit siellä käyvät.