Kolumni Eero Heinäluoman sivuilla


Juha Salonen: Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Helsingin puroissa elää taimenia, jotka eläisivät vieläkin paremmin, jos niiden elinpaikkoja kunnostettaisiin, kirjoittaa Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran nuorisojaoston puheenjohtaja Juha Salonen.

Jos kertoisin satunnaiselle ohikulkijalle kuinka monesta Helsingin alueella virtaavasta purosta löytyy taimenta, saisin varmaankin vastaukseksi naurahtavan ”elä jaksa…”

Näinä syksyn pimeinä hetkinä voi purojen virtapaikoissa nähdä, kuinka nämä Lapin vesien asukkaat jatkavat sukuaan pääkaupunkimme betoniviidakossa. Yleinen harhaluulo taimenen osalta onkin elinalueen vaativuus. Sopeutuvana lajina se on onnistuttu kotiuttamaan pääkaupunkiseudun pieniin virtavesiin – vieläpä vapaaehtoisvoimin.

Eero Heinäluomakin asuu yhden Helsingissä virtaavan taimenpuron varrella. Mellunkylänpuro Itä-Helsingissä saa alkunsa lähteistä Vantaan puolelta ja solisee matkallaan pientä viherkaistaletta pitkin talojen välistä kohti Vartionkylänlahtea.

Eero Heinäluoma sai 200 000 euron korotuksen valtionbudjettiin virtavesien hyväksi ja tällä päätöksellä oli iso merkitys. Sillä vahvistettiin uusi suunta kohti parempia kalakantoja tuleville sukupolville.

Jos meillä talkookunnostuksien tekijöillä olisi mahdollisuus saada tuosta potista edes murusia, voisimme saada paljon hyvää aikaiseksi.

x x x

Otetaan esimerkiksi Longinoja, johon on viisivuotisen talkoohistorian aikana kipattu soraa ja kiviä arviolta 2000 eurolla. Tuo 2000 euroa on saatu muutamalta tukijalta, mutta pääpointtina kuitenkin on, että tuolla rahalla olemme onnistuneet luomaan Longinojan taimenpopulaatiolle paremmat mahdollisuudet elää ja lisääntyä.

Talkoissa onkin sitten riittänyt vilinää, asiasta kiinnostuneet eivät ole voimiaan säästelleet ja puroon on siirtynyt soran lisäksi miestä suurempia kiviä kalojen turvaksi.

Toinen hyvä esimerkki tulee Haagassa virtaavalta Mätäpurolta. Puron parhaat lisääntymisalueet olivat vaarassa jäädä Hakamäentien suuren tieremontin alle. Pelastajaksi tässä tapauksessa tuli puron varrella asuva Mikko Saikku. Pienellä opastuksella hän järjesti elokuun lopussa hienot talkoot ja sai vielä juttua televisioonkin.

Suuren tiehankkeen urakoitsija Tielaitos kustansi suuresta budjetistaan talkoissa taimenten kutualustaksi menevän sorakuorman. Tulevan hankkeen kanssa sulassa sovussa tulee elämään myös nykyisin Suomen urbaanein taimenpuro, joka on oikeasti nimeään parempi.

x x x

Pääkaupunkiseutulaisilla myös on ainutlaatuinen virkistysalue takapihallaan. Vantaanjoen viherkäytävä tarjoaa mahdollisuuden kalastaa, meloa, retkeillä ja tehdä monia muita asioita luonnon helmassa.

Vantaanjoki on aikoinaan ollut haiseva likaviemäri jonne ohjattiin likavesiä ympäristöstä piittaamatta. Nykyisin Vantaanjoki on puhdistunut ja kalastajatkin ovat sen löytäneet, vuosittain joesta pyydetään useita satoja monen kilon taimenia ja lohia.

Joki tulee seuraavan parin vuoden aikana tarjoamaan juomaveden sadoille tuhansille ihmisille Päijänne-tunnelin remontin ajan. Tämä kertoo, että kun on tarpeeksi tahtoa, voi paljon hyvää saada aikaiseksi.

Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää; keskellä Suomen pääkaupunkia virtaavan ojan ei tarvitse olla eloton, vaan kunnostustöillä pinnan alle saadaan elämää. Kivet elävöittävät puroa myös ihmissilmää miellyttäväksi ja virkistysarvo lisääntyy.

Juha Salonen

Kirjoittaja on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran Taimentiimin puheenjohtaja.

Lähetä kommentti

0 Kommentit